Je půjčka bez doložení příjmu minulostí?

Jste v tíživé situaci, kdy nutně potřebujete peníze? Nabízí se rychlá pomoc v podobě nebankovní půjčky, ale vy nemůžete doložit pravidelný příjem formou výpisu z bankovního účtu nebo potvrzením o příjmu. Je za těchto okolností možné získat půjčku bez doložení příjmu anebo je to minulost?

Půjčka bez doložení příjmu pro každého?

Asi jste se už někdy setkali s poskytovatelem, který tvrdil, že nepožaduje potvrzení o výši vašeho pravidelného příjmu. Skutečně může vyplatít peníze, aniž by ověřil vaši bonitu?

Půjčka bez doložení příjmu: Co říká zákon

Od prosince 2016 platí nový zákon o spotřebitelském úvěru, který zásadně změnil pravidla pro poskytování půjček bez předchozího posouzení schopnosti splácet. Nyní musí poskytovatelé úvěru posoudit, zda bude žadatel schopen splácet. Pokud to neposoudí (neověří příjmy), nemá nárok na žádné úroky a navíc jistinu (půjčenou částku) je pak možné splácet „podle možností“ dlužníka.

Uvedení na pravou míru

Doložení příjmů je obvykle klíčovou součástí posouzení bonity klienta a jeho schopnosti splácet úvěr. Banka nebo jiná instituce musí mít jistotu, že klient má dostatečné příjmy a může úvěr splácet. Kromě příjmů jsou důležité také výdaje, jako jsou nájemné, pojistné, splátky leasingu na automobil, splátky stávajících úvěrů a další. Klienti mohou doložit své příjmy různými způsoby, například potvrzením o příjmu od zaměstnavatele nebo výpisy z běžného účtu.

Z toho důvodu musí každý poskytovatel úvěru požadovat doložení příjmu. Pokud poskytovatelé tvrdí, že příjmy doložit nechtějí, jedná se většinou o neseriózní reklamu nebo o nějakou kličku, která se nemusí vyplatit. Proto jsou takzvané „nebankovní půjčky bez doložení příjmu“ minulostí.

Půjčka bez doložení příjmu: Neférové jednání nebankovních společností

Existují však i finanční instituce, které se snaží obejít tyto standardy a spokojí se pouze s tvrzením klienta o jeho příjmech. To je velmi neseriózní a klienti by se těmto institucím měli vyhnout.

S příjmem a s vyšší bezpečností

V zájmu zabezpečení svých financí by měli klienti zvažovat půjčky s ověřením registru dlužníků a doložením příjmu. Je důležité prověřit pověst a důvěryhodnost poskytovatele půjčky a zajistit si co nejvíce informací o úvěrových podmínkách, včetně úrokových sazeb a podmínek splácení.

Přejít nahoru